Säätiön perustaja

Selim Konstantin Eskelin syntyi 5 päivänä toukokuuta 1867 lukkarin poikana Liljendalissa, itäisellä Uudellamaalla. Hän seurasi urallaan isänsä jalanjälkiä ja kävi ensin Helsingin lukkari-urkurikoulun ja jatkoi sitten opintojaan Helsingin musiikkiopistossa. Jo 19-vuotiaana Eskelin toimi Helsingin pitäjän vt. lukkari- urkurina ja sen jälkeen vakinaisissa viroissa ensin Sipoon ja sitten Kristiinankaupungin seurakuntien lukkari- urkurina.

Kun Kotkan seurakuntaan haettiin lukkari-urkuria vuonna 1899, hakijoita oli yhdeksäntoista. Kirkkoraati asetti yksimielisesti näistä ensimmäiselle sijalle Selim Eskelinin ”hänen suureen etevämmyyteensä katsoen”. Hänet myös valittiin virkaan, mistä tuli hänen elämäntehtävänsä. Hän toimi siinä aina kuolemaansa asti lukuunottamatta neljän vuoden jaksoa 1913 – 1917, jolloin hän toimi lukkarina Hangossa. Director musices -arvonimen hän sai v. 1935.

Selim Eskelin oli ehkä hiukan originelli, mutta samalla seurallinen ja huumorintajuinen ihminen. Hän harrasti musiikkia ja taiteita ja tuki mielellään nuorison taideharrastuksia. Hän oli myös synnynnäinen talousmies ja pystyi kartuttamaan omaisuuttaan onnistuneilla kiinteistönkaupoilla. Yksityiselämässään hän oli säästäväinen.


Selim Eskelin ei koskaan solminut avioliittoa, joten hän varmaan tunsi elämänsä vanhoilla päivillään varsin yksinäiseksi. Hän alkoi sairastella ja joutui olemaan ajoittain sairaslomalla tai virkavapaana. Hän kuoli 16 päivänä heinäkuuta 1938 ollessaan 71 vuoden ikäinen. Hänen hautansa on Pyhtään kirkkomaalla.